preskoči na sadržaj
Vijesti

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA 10. 10.

Svjetski dan mentalnog zdravlja

koji se obilježava 10. listopada, ove godine dolazi u vrijeme posebnih izazova u kojima se nalazimo posljedično COVID-19 pandemiji. Važnost mentalnog zdravlja za cjelokupno zdravlje kao i zaštitnih čimbenika pojedinca i zajednice koji pomažu očuvanju mentalnog zdravlja izraženi su danas možda više nego ikada.

Svjetska zdravstvena organizacija u ovogodišnjoj kampanji ističe važnost većeg ulaganja u mentalno zdravlje, odnosno programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja. Posebno je važno ulaganje u programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja mladih.


Biti mentalno zdrav znači imati sposobnost uspješnog djelovanja, što znači  biti  produktivan u aktivnostima, imati ispunjene odnose s ljudima, suočavati se s problemima i biti spreman na promjenu.

Djeca i mladi tijekom odrastanja i sazrijevanja još uvijek uče kako se koristiti svojim sposobnostima da bi uspješno rješavali životne izazove. Psihičke smetnje remete to učenje i narušavaju odnose s vršnjacima, roditeljima i nastavnicima te otežavaju uspješno obavljanje školskih obaveza.

Školski neuspjeh može biti okidač za pojavljivanje različitih problema mentalnog zdravlja, ali i obrnuto.  Narušeno mentalno zdravlje u dječjoj dobi i suočavanje s mentalnim problemima tijekom adolescencije rizični su čimbenici za probleme mentalnog zdravlja i lošiju kvalitetu života te ostvarivanje osobnih potencijala u kasnijoj dobi.

Kako bi učinkovitije brinuli o mentalnom zdravlju naših učenika naša pedagoginja je sudjelovala na Međunarodnom stručnom skupu Povezani za dobrobit djece: Multidisciplinarni pristup u dijagnostici i tretmanu traume u djetinjstvu u obiteljskom okruženju.

Također smo se uključili u Program zdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih.

Program je razvijen u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranoga iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje.

Edukativni program PoMoZi Da pruža skup osnovnih znanja i vještina koji odgojno-obrazovnim djelatnicima u njihovom svakodnevnom radu mogu olakšati prepoznavanje problema mentalnoga zdravlja učenika, ali i olakšati pristupanje i pružanje potrebne podrške učeniku s problemom te poticanje na traženje stručne pomoći. Iznimno je važno prepoznati probleme mentalnoga zdravlja djece i mladih što ranije kako bi se spriječilo pogoršanje u kasnijoj dobi ili kako bi, bez obzira na probleme, uz stručnu pomoć i vodstvo očuvali dobro mentalno zdravlje.

Izvori: https://www.poliklinika-djeca.hr/

https://zivjetizdravo.eu/category/mentalno-zdravlje/

 


Priloženi dokumenti:
Zivjeti-zdravo_infografika_a4_2.pdf (277.49 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Dragobratović   datum: 12. 10. 2020.

e-Dnevnik


ŠKOLSKA KNJIŽNICA

Raspored sati

Vrijeme info.

PROJEKTI

Škola


Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
preskoči na navigaciju