preskoči na sadržaj
Vijesti

MEĐUNARODNI MJESEC ŠKOLSKIH KNJIŽNICA 2020.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica obilježili su učenici viših i nižih razreda naše škole.


Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica, godišnja proslava školskih knjižnica širom svijeta.

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se zadnji ponedjeljak u listopadu, Mjesecu knjige.  Obilježava se od 1999. godine kada ga je proglasila predsjednica International Association of School Librarianship (Međunarodna udruga školskih knjižničara) gospođa dr. Blanche Woolls. Promjena u Međunarodni mjesec školskih knjižnica odobrena je od  IASL Board u prosincu 2007.

Školski knjižničari Hrvatske sudjeluju u tom događanju od 2000. godine, a posebno aktivno od osnutka Hrvatske udruge školskih knjižničara koja je i članica IASL-a.

Svake godine IASL određuje zajedničku temu kojom se taj dan obilježava u cijelome svijetu. Ovogodišnja tema je Put do zdravlja i dobrobiti.

Učenici nižih razreda, uz poštivanje epidemioloških mjera,  oslikali su plakat na temu Put do zdravlja i dobrobiti.  Učenici su svojim dosadašnjim znanjem o knjižnici, odgovarali pitanja na kvizu s temom ŠKOLSKA KNJIŽNICA. Osim plakata, zajedno sa knjižničarkom, sudjelovali su u Projektu razmjene straničnika 2020. Učenici su izradili straničnike (Bookmark Project) uz ovogodišnju temu Školskih knjižnica, koju smo razveselili šarenim bojama. Naši učenici nestrpljivo čekaju povratnu informaciju, kojoj školi stižu naši kreativni straničnici. Dok nas organizatori projekta ne spoje s ostalim školama, iščekivat ćemo informaciju i ubrzo povratnu pošiljku bookmarkera.

Također, zabave nikad dosta! Učenici su se opustili uz knjigomjere, društvene igre i hrpu dobrih knjiga.

Na kraju, knjižničarka je nagradila knjigom najčitatelja/icu u našoj školskoj knjižnici.

Za više razrede knjižnice su organizirale Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2020., natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i dijaspori.

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a već više od 20 godina organiziraju ga Knjižnice grada ZagrebaHrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Od 2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu. 

Osim zabavnih radionica, školska knjižničarka je na satu Hrvatskog jezika, održala predavanja višim razredima s temom Mediji i njihova uloga u nastavi i učenju Kako pretražiti  knjige, medije i određene teme?

Na osnovu medijskih sadržaja što ih djeca najviše koriste zaključeno je da mediji ponajprije imaju zabavnu funkciju, no uz indicije da je njihova obrazovna uloga nešto veća nego kod odrasle populacije. Premda je prisutnost medija u slobodnom vremenu djece izrazita, utvrđeno je da učestalost razgovora o medijskim sadržajima (filmovima, glazbi i knjigama) nije adekvatna tome. Točnije, u komunikaciji djece s vršnjacima ta je tema najfrekventnija.

U nastavku pogledajte naše zanimljive i pune radosti radionice!

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marija Bošković   datum: 26. 10. 2020.

e-Dnevnik


ŠKOLSKA KNJIŽNICA

Raspored sati

Vrijeme info.

PROJEKTI

Škola


Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
preskoči na navigaciju