preskoči na sadržaj
Vijesti

ERASMUS+

Projektni sastanak u Švedskoj

Teaching Cultural Heritage With Digital Technologies


U pratnji svojih učitelja, Anite Lasić i Josipa Vranjkovića, s projektnog Erasmus+ sastanka u Švedskoj vratile su se Sara Tomaš, Iva Borić, Nina Zubčić i Jasmina Džanić. Na put su krenule u nedjelju, 17. travnja 2022.  iz Sarajeva odakle su trebale poletjeti za Malmo u ponedjeljak rano ujutro.

 

Pročitajte njihove kratke opise projektnoga sastanka.

Jasmina, dan 1. i 2:

Prije polaska u Švedsku, kombijem smo otišli prema BiH Sarajevo. Došli smo do kuće koja nas je ugostila i tamo smo ostavili stvari. Nakon što smo ostavili stvari, krenuli smo prema središtu grada. Tu je bilo puno trgova, manjih restorana i kioska. Tu se nalazilo puno ljudi. Skupa s lijepim građevinama, džamijama, kioscima, restoranima, trgovima vidjeli smo i prosca i prevaranta. I tako smo proveli prvi dan u Sarajevu. 

Prema zračnoj luci smo krenuli u ponedjeljak u 4 ujutro, i avion čekali do 6:30 te se ukrcali u 7:15. U Malmo smo stigli nakon dva sata ugodnoga leta, a tamo nas je dočekalo prelijepo, sunčano vrijeme. Do Höganäsa smo putovali s tri prijevozna sredstva: autobus, vlak I autobus. U popodnevnim satima smo se smjestili u Frida’s Hotel koji je smješten na obali mora, pokraj lučice i u blizini centra grada.

Sara, dan 3.

Prvi dan našega projektnog sastanka započeo je u školskoj knjižnici. Svi smo se predstavili, a zatim smo obišli krug oko škole. Nakon toga smo sjeli u autobus koji nas je odveo na poluotok Kullaberg. Mnogi od nas su se ondje prvi put spustili uz pomoć planinarske opreme niz padinu. Iako je visina bila poprilično niska, nije nam svima bilo svejedno, ali i dalje smo uživali. Istraživanje špilja također je bilo vrlo zabavno. Dok smo planinarili, osjećali smo se kao da smo kod kuće jer smo imali prelijep pogled na more mirno kao ulje. Posjetili smo i selo Mölle. Vožnja brzim RIB gumenjacima mnogima je bila najbolji dio. Išli smo u potragu za pliskavicama koje tu obitavaju, no nismo ih uočili. Tko zna, možda su nam samo promakli. Kad smo se vratili u Höganäs, odjurili smo na obližnje igralište. Tamo smo svi zajedno igrali odbojku. Čak su nam se pridružili i neki nastavnici. Vjerujem da smo svi uživali u ovom danu i da ćemo ga zauvijek pamtiti. 

Iva, dan 4.

Drugi dan projektnog sastanka u Švedskoj započeli smo u školskoj knjižnici prezentacijom plana  i podjelama u grupe. Prva tri sata smo proveli u učionici glazbenoga. Radili smo kviz o Švedskoj glazbi i stvarali smo glazbu u parovima. Ručak smo imali u školskoj kantini i jeli smo tradicionalne švedske mesne okruglice s umakom od krumpira. Poslije ručka smo imali sat domaćinstva i svaka grupa je izabrala svoj recept. Pomagala nam je nastavnica domaćinstva i radili smo švedsku fiku. Nakon škole smo otišli sa učenicima na kuglanje u sportski centar pješice. Oko sedam sati smo otišli kod švedskih učenika na večeru gdje smo jeli tradicionalna jela i pričali. Jeli smo mesne okruglice i krompire s umakom od krompira i brusnica. Na kraju dana smo se vratili u hotel.

Nina, dan 5:

Kada smo stigli u školu prvo smo imali prezentaciju aktivnosti. Nakon toga smo iz rasporeda mogli birati nastavni predmet kojem želimo nazočiti. Imali smo švedsku fiku, što je u prijevodu kolač s kavom. Tada smo kušali kolače koje smo prethodni dan napravili, sokove i kavu. Kasnije smo također imali izbor predmeta, a nakon toga ručak u školi. Prezentirali smo muziku i tik tok tutoriale koje smo prethodni dan napravili. Kasnije smo imali oproštajnu zabavu i otišli razgledavati grad Helsingborg.

Vjerujem da je našim učenicama ovo putovanje ostalo u najljepšem mogućem sjećanju, da su sklopili prijateljstva s učenicima iz partnerskih škola te da su naučili o švedskoj kulturi, tradiciji I običajima.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Tanja Kuran Kržanić   datum: 25. 4. 2022.

e-Dnevnik


ŠKOLSKA KNJIŽNICA

Raspored

 

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

PODRUČNE ŠKOLE

 

KALENDAR ŠG 2022./2023.

 

PRIJEVOZ ZA UČENIKE 


Vrijeme info.

MATIČNA ŠKOLA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

 

PODRUČNE ŠKOLE


PROJEKTI

Škola

Popis udžbenika

za šk. godinu 2021./2022.


Korisni linkovi

RSS Reader
preskoči na navigaciju