preskoči na sadržaj
Vijesti

TERENSKA NASTAVA - VUKOVAR

Posjet učenika 8. razreda Vukovaru

 


Projekt Projekt Posjet učenika osmih razreda Vukovaru obvezna je terenska nastava za učenike osmih razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Tako su i naši osmaši u pratnji razrednika Miroslava Urlića i pedagoginje Marijane Dragobratović krenuli na dvodnevnu terensku nastavu u četvrtak 9. lipnja 2022. godine u 3,00 sata u noći. U autobusu su nam se pridružili osmaši iz OŠ Zagvozd i OŠ Lovreč sa svojim pratiteljima. Učenici su tijekom terenske nastave bili smješteni u hostelu Dubrovnik smještenom u krugu bivše vojarne 204. brigade Hrvatske vojske Vukovar, danas Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.  

Nakon jedanaestosatnog zabavnog programa u autobusu oko 14,00 sati smo napokon stigli u Vukovar. Nakon ručka slušali smo predavanje Domovinski rat“ koje su učenici imali priliku čuti u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar gdje su i smješteni, a upravo je Memorijalni centar mjesto koje predstavlja središnju točku svih aktivnosti, lokaliteta i organizacija povezanih sa sjećanjem na Domovinski rat i tragediju Vukovara. Učenici su tako  mogli razgledati nekoliko unutarnjih i vanjskih izložbenih postava: “Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar”, prikaz srpskih koncentracijskih logora “Stajićevo” i “Begejci”, izložba pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu i eksponate na otvorenom uz stručno vodstvo i svjedočanstvo pukovnika Ivankovića. 

Nakon smještaja u hostel razrednik i pedagoginja su organizirali posjet obnovljenom Vodotornju i obilazak gradskog središta gdje su učenici dobili slobodno vrijeme.

Drugi dan smo započeli obilaskom memorijalnih lokacija  uz stručno vođenje gđe. Maslov koja nam je vrlo emotivno i dojmljivo približila zbivanja na tim lokacijama u vrijeme rata.

Posjetili smo posljednju točku na kojoj su se zadržali hrvatski vojnici pri padu Vukovara koja se nalazi u krugu tvornice Borovo. Zatim smo obišli Kukuruzni put i Spomen dom hrvatskih branitelja, gdje smo učili o velikoj bitci  za Trpinjsku cestu i čudu koje su hrvatski branitelji izveli na tom mjestu uništivši 400-injak oklopnih vozila.  Sljedeća stanica bila je Vukovarska bolnica gdje su nam dočarali strahote koje su doživjeli djelatnici i pacijenti za vrijeme opsade Vukovara. Posjet bolnici je ostavio snažan dojam na sve nas. Zatim smo se uputili na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata  koje je podijeljeno u aleje u kojima su vječni mir našli poginuli branitelji, civilne žrtve, umrli hrvatski ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji. U središnjem dijelu groblja naši su učenici i učitelji iskoristili priliku fotografirati se pored spomenika.  

Pet kilometara jugoistočno od Vukovara nalazi se farma Ovčara koja je u suvremenoj hrvatskoj povijesti ostala zapamćena kao mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu. S najvećim poštovanjem učenici su upijali predavanja u Spomen domu Ovčara koji čuva sjećanje na ranjenike i civile odvedene iz vukovarske bolnice, zatvorene i mučene u bivšem hangaru, a potom pogubljene i zakopane na mjestu masovna grobnica Ovčara. 

Nakon Ovčare posjetili smo župu sv. Filipa i Jakova i pogledali dokumentarni film "Vukovarska priča" te uz razgledavanje crkve i samostana uvidjeli razmjere ratnih stradanja, ali i obnove grada nakon završetka rata. Divili smo se i moćnom Dunavu na čijoj obali se samostan i crkva nalaze.

Nakon ručka ostale su nam još dvije lokacije. Prva je bila Gradski muzej Vukovar koji je smješten u obnovljenom dvorcu Eltz. U mnoštvu prekrasnih muzejski zbirki našim je učenicima omogućio uvid u bogatu kulturnu i etnografsku prošlost. 

Zatim smo posjetili Muzej vučedolske kulture, a naši su učenici imali priliku upoznati se s temama koje su  obuhvaćene stalnim postavom kao što su: geološki položaj Vučedola, naziv kulture, najraniji Indoeuropljani, stočarstvo, zemljoradnja, lov i ribolov, naselja, kuća, odjeća i tkanje, zanati i obuća, metalurgija, keramika, horizont, kalendar, grobovi, Vučedolac i religija.

Puni dojmova i osjećaja koji se miješaju od tuge do radosti i ponosa krenuli smo kućama i sretno smo stigli u ranim jutarnjim satima. 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Dragobratović Tanja Kuran Kržanić   datum: 17. 6. 2022.

e-Dnevnik


ŠKOLSKA KNJIŽNICA

Raspored

 

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

PODRUČNE ŠKOLE

 

KALENDAR ŠG 2022./2023.

 

PRIJEVOZ ZA UČENIKE 


Vrijeme info.

MATIČNA ŠKOLA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

 

PODRUČNE ŠKOLE


PROJEKTI

Škola

Popis udžbenika

za šk. godinu 2021./2022.


Korisni linkovi

RSS Reader
preskoči na navigaciju