preskoči na sadržaj

NAŠE MALO MJESTO

                             

Podgora je malo mjesto, ali ima veliko srce. Osim turizmom, mještani se bave i maslinarstvom i ribarstvom. Po prvi puta Podgora se spominje 1477. godine. Mjesto se počelo razvijati nakon potresa 1962. godine. Vremenom je Podgora izrasla u jedno od najatraktivnijih turističkih mjesta u Dalmaciji. U Podgori se nalazi živopisna luka za ribarske brodove, šetalište s prekrasnom kamenom rivom.

Na brežuljku iznad luke uzdiže se simbol Podgore – Galebovo krilo. Spomenik je podignut 1962. godine u znak sjećanja na osnivanje pobjedničke antifašističke dalmatinske mornarice u Drugom svjetskom ratu.

Osim spomenika Galebovo krilo, Podgora je poznata i  po Uzoritoj, Ribaru i spomeniku don Mihovilu Pavlinoviću.

 

Iznad samog mjesta uzdiže se planina Biokovo, koje nas ponosno štiti sa sjevera. Za nas nema ljepše planine. Zimi su mu vrhovi prekriveni snijegom, a ljeti se njime igra sunce. Sa svojim 1762 m  visokim vrhom Sv. Jurom najviša je planina hrvatskoga primorja, a treća po visni u Hrvatskoj. Taj veliki masiv već od 16. lipnja 1981. postaje parkom prirode i sve je na njemu zaštićeno. Na Biokovu raste preko 1500 različitih vrsta biljaka, s više od 40 endema.

Najveća radost naše djece jest more, koje blista i sjaji podgorskim plažama, uvalama i lukama.

Malo iznad samog središta mjesta smjestila se OŠ don Mihovila Pavlinovića, koja je na ovim prostorima već više od 220 godina. Ime je dobila po podgorskom sinu, svećeniku, borcu za hrvatski jezik i hrvatski narod.

Sama se škola sastoji od matične škole koja je smještena u Podgori i tri područne škole: PŠ Drašnice, PŠ Igrane i PŠ Živogošće.

Naši se učenici već godinama uključuju u razne aktivnosti koje im nudi Škola. Osim sportskih sekcija, zbora, orkestra i plesa, tu su još i dramsko-recitatorska, novinarska i likovna sekcija. Škola je osnovala i Učeničku zadrugu Kanata koja se sastoji od sekcija: Mladi maslinari, Mladi prirodnjaci, Mladi keramičari i Mladi planinari. UZ Kanata se brine o maslinama i buhaču, školskom vrstu, skupljanju ljekovitoga bilja, obradom zemlje, sadnjom bilja i izradom predmeta od keramike, te zdravom životu i tjelesnim aktivnostima učenika.

Zavidne rezultate učenici sa svojim učiteljima postižu i na raznim školskim smotrama i natjecanjima.

Svojim priredbama obilježavamo sve važnije datume naše Škole i mjesta.
e-Dnevnik


ŠKOLSKA KNJIŽNICA

Raspored

Vrijeme info.

MATIČNA ŠKOLA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

 

PODRUČNE ŠKOLE


PROJEKTI

Škola

Popis udžbenika

za šk. godinu 2021./2022.


Korisni linkovi

RSS Reader
preskoči na navigaciju